Het belang van bijen

het belang van bijenHet belang van bijen: Hoeders van onze voedselvoorziening

Bijen zijn kleine, gevleugelde wonderen die een essentiële rol spelen in ons ecosysteem. Hoewel ze soms over het hoofd worden gezien, zijn bijen onmisbaar voor de mensheid en de natuurlijke wereld als geheel. Hun bijdragen strekken zich uit van de bestuiving van gewassen tot het in stand houden van biodiversiteit.

Bestuiving: De sleutel tot voedselproductie

Een van de meest cruciale functies van bijen is het bestuiven van bloemen. Dit proces is essentieel voor de productie van veel van de voedingsmiddelen die we dagelijks consumeren. Ongeveer 75% van de gewassen die mensen verbouwen voor voedselproductie is afhankelijk van bestuiving door insecten zoals bijen. Zonder deze bestuivers zouden veel van onze favoriete vruchten, groenten en noten simpelweg niet groeien.

 

Biodiversiteit en ecologisch evenwicht

Bijen spelen ook een cruciale rol in het in stand houden van biodiversiteit. Door bloemen te bestuiven helpen bijen niet alleen gewassen te produceren, maar ook wilde planten te vermeerderen. Dit ondersteunt op zijn beurt weer andere dieren die afhankelijk zijn van deze planten voor voedsel en beschutting. Een gezonde populatie bijen is dus een indicator van een gezond ecosysteem.

bij op een bloem

Economische impact

Naast hun ecologische rol hebben bijen ook een aanzienlijke economische impact. De waarde van bestuivingsdiensten door bijen wordt wereldwijd geschat op miljarden dollars per jaar. Landbouwgewassen zoals appels, amandelen, koffie en veel meer zijn direct afhankelijk van bestuiving door bijen voor een succesvolle oogst. Dit maakt bijen indirect ook cruciaal voor de economische stabiliteit en voedselzekerheid. In o.a. Nederland maken (fruit)telers dankbaar gebruik van z.g. ‘leen’bijenvolken die tijdens de bloei in boomgaarden worden geplaatst, om voor de bestuiving te zorgen!

Uitdagingen en bedreigingen

Helaas staan bijen vandaag de dag voor tal van bedreigingen. Factoren zoals verlies van habitat, gebruik van pesticiden, klimaatverandering en ziekten zijn bijenpopulaties wereldwijd gedecimeerd. Deze bedreigingen hebben geleid tot een alarmerende afname van bijen, wat serieuze gevolgen kan hebben voor onze voedselvoorziening en het ecosysteem als geheel.

Wat kunnen we zelf doen?

Gelukkig kunnen we als individuen en gemeenschappen stappen ondernemen om bijen te helpen gedijen:

  • Plant bijvriendelijke planten *): Zorg voor een diversiteit aan bloemen die bijen aantrekken en voeden;
  • Vermijd pesticiden: Gebruik zo min mogelijk, of liefst helemaal geen, chemische bestrijdingsmiddelen en kies voor biologische methoden;
  • Ondersteun lokale imkers: Koop lokale honing en steun zo de bijenteelt;
  • Creëer nestgelegenheden: Laat wat ruimte voor wilde bijen om nesten te bouwen, zoals ongemaaide grasstroken of bijenhotels.

Conclusie

Bijen zijn niet alleen schattige insecten, maar ook essentiële spelers in ons ecosysteem. Hun rol bij de bestuiving van gewassen en het in stand houden van biodiversiteit is van onschatbare waarde voor de mensheid. Door bewust te zijn van hun belang en actie te ondernemen om bijen te ondersteunen, dragen we bij aan een gezondere planeet en een duurzame toekomst voor ons allemaal.


*) 10 favoriete ‘bijen’planten voor in jouw tuin:

1. rode zonnehoed
2. gulden roede (Solidago)
3. salie
4. ooievaarsbek
5. lampenpoetser
6. marjolein
7. kogeldistel
8. hemelsleutel
9. klokjesbloem (Campanula)
10. rode beemdkroon

rode zonnehoed - echinacea purpurea - eastern purple coneflower

rode zonnehoed – echinacea purpurea

gulden roede - solidago - goldenrod

gulden roede – solidago

salie - salvia officinalis - sage

salie – salvia officinalis

ooievaarsbek - geraniaceae - geranium rotundifolium

ooievaarsbek – geraniaceae

lampenpoetser - liatris - gayfeather

lampenpoetser – liatris