Heiloo geschiedenis en foto’s

Op deze pagina vind je verwijzingen naar alle pagina’s over Heiloo, die op deze website staan.

Heiloo - geschiedenis en foto's

 

De geschiedenis van Heiloo

Heiloo is gelegen op een oude strandwal. Evenwijdig aan de kust liggen strandwallen ontstaan door eb- en vloedbewegingen. De kustlijn ontwikkelde zich van oost naar west. Er ontstonden drie strandwallen.

  • Op de eerste (ontstaan ca. 3000 v.C.) liggen Akersloot en Uitgeest.
  • Op de tweede strandwal (ca. 2000 v.C.) liggen Alkmaar, Heiloo, (in 2000 v.C. Heiloo aan Zee) en Limmen.
  • Op de derde strandwal (ca. 1000 v.C.), verstoven door duinen (1000 n.C.), liggen Schoorl, Bergen en Egmond. De kustlijn lag aanvankelijk meer westwaarts. Een deel van Egmond is dan ook in zee verdwenen.

Lees verder . .

Heilooërbos & Landgoed Nijenburg

Landgoed Nijenburg en het Heilooërbos liggen op de strandwal tussen Heiloo en Alkmaar. Het biedt een interessante combinatie van ‘beleving’: natuur, cultuur, historie en mystiek. Het bos wordt doorsneden door twee belangrijke verkeersaders: de N203 naar Alkmaar en de spoorlijn. Ondanks dat de effecten hiervan in het hele bos te merken zijn, behoudt het landgoed toch zijn serene en rustige karakter.

Lees verder . . .

Willibrord en Willibrordusput

Bisschop van Utrecht, Aartsbisschop der Friezen, apostel der Friezen.

De naam Willibrord kom je veel tegen in Heiloo. Er staat een Willibrorduskerk met daarbij de begraafplaats de Willibrordushof. Heiloo is bekend vanwege de St.Willibrordusstichting. Er is een Willibrordusput. Kinderen gaan naar de Willibrordschool. Beeltenissen van Sint Willibrord bevinden zich buitenaan en binnenin de kerk aan de Westerweg en op het terrein van Onze Lieve Vrouw ter Nood. Aan de achterkant van ’t Loo ligt de Willibrordusweg. Men kan een 7 km lange wandelroute lopen ‘In de sporen van Willibrord’. Het belangrijkste standaardwerk dat de geschiedenis van Heiloo behandelt, ‘Heiloo voor en na Willibrord ‘(1995), stelt, zoals de titel suggereert, de historische figuur Willibrord centraal.

Lees verder . . .

Witte Kerk Heiloo

De geschiedenis van de Witte Kerk in Heiloo, althans een kerkje op dezelfde plaats, gaat terug tot het begin van de elfde eeuw, maar zij zou al zijn gesticht omstreeks het jaar 700, toen de eerste christenpredikers zich in deze streek vestigden. Dat waren de benedictijner monnik Willibrord en elf andere katholieken die vanuit Engeland naar hier kwamen om onder de (West-)Friezen het evangelie te verkondigen.

Uit opgravingen, waarbij de resten van een vroegmiddeleeuws houten kerkje werden gevonden, leiden deskundigen af dat er vóór 900 op de huidige plek al een godshuis moet hebben gestaan. Het staat niet vast dat Willibrord in Heiloo is geweest en het kerkje heeft gesticht, maar een aanwijzing zou kunnen zijn dat het vóór de kerk gelegen putje naar hem is vernoemd. Hij zou op zijn trektocht door de kuststrook van Kennemerland en West-Friesland hier op miraculeuze wijze een bron hebben doen ontspringen.

Lees verder . . .

Willibrordusstichting Heiloo

De Willibrordusstichting in Heiloo werd in de jaren twintig van de 20e eeuw gesticht door de Broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, die al een soortgelijke instelling, Huize Voorburg, in het Brabantse Vught beheerden. In 1927 verwierf de congregatie gronden voor de bouw van een inrichting in Heiloo. In de jaren tussen 1928 en 1940 verrees het complex voor psychiatrische patiënten. Het complex was geheel zelfvoorzienend en kende een grote variatie aan gebouwen. Vanaf 1930 werden er psychiatrische patiënten opgenomen en verpleegd. Ook werden psychiatrisch verpleegkundigen opgeleid om het Nederlands staatsdiploma “ziekenverpleging B” te behalen.

Lees verder . . .

Literaire kring van Heiloo

In 1836 werd de pas afgestudeerde Leidse dominee J.P. Hasebroek beroepen in Heiloo. Hij zou er zeven jaar verblijven, voordat hij zijn stichtelijke arbeid elders zou voortzetten.

De pastorie van Hasebroek vormde een trefpunt van literair talent. De Leidse schrijver Johannes Kneppelhout, die onder het pseudoniem Klikspaan in 1841 het succesvolle Studententypen het licht deed zien, was er een regelmatige gast, evenals Jacob van Lennep, A.L.G. ‘Truitje’ Toussaint en Bernhard Gewin.

Lees verder . . .

Onze Lieve Vrouwe ter Nood

Onze Lieve Vrouw ter Nood is een bedevaartsoord in Heiloo.

Het bedevaartsoord Onze Lieve Vrouwe ter Nood bevindt zich in de buurtschap Kapel (ook wel Capel en Oesdom genoemd) ten zuiden van Heiloo. Op een heuvel bij een, als geneeskrachtig beschouwde, waterput (de Runxputte) was hier in 1409 een kapel gebouwd, gewijd aan Maria, die in korte tijd uitgroeide tot een veelbezocht bedevaartsoord. De heuvel werd later Kruipberg genoemd, omdat processies rond de kapel meestal kruipend werden gehouden.

Lees verder . . .

Het wapen van Heiloo

Het wapen van Heiloo werd op 26 juni 1816 door de Hoge Raad van Adel aan de Noord-Hollandse gemeente Heiloo toegekend. Het wapen werd in de 18e eeuw in omgekeerde kleurstelling gebruikt, waarom de kleuren zijn omgedraaid is niet bekend. De herkomst van het wapen is eveneens niet bekend.

Lees verder . . .