FAQ (Veel gestelde vragen) over het weer
BAROMETERDRUK
De lucht die onze atmosfeer vormt, oefent druk uit op het aardoppervlak. Deze druk staat bekend als atmosferische druk. Over het algemeen geldt hoe meer lucht boven een gebied, hoe hoger de atmosferische druk. Lokale weersomstandigheden veranderen door luchtdrukveranderingen, waardoor de barometerdruk een belangrijk en nuttig weervoorspellingsinstrument is. Hogedrukzones zijn over het algemeen geassocieerd met mooi weer, terwijl lagedrukgebieden meestal geassocieerd zijn met slecht weer. Voor prognosedoeleinden is de absolute barometerdrukwaarde over het algemeen minder belangrijk dan de verandering in barometerdruk. Over het algemeen wijst stijgende druk op verbetering van de weersomstandigheden, terwijl dalende druk verslechterde weersomstandigheden aangeeft.
WOLKEN HOOGTE
Metingen van wolkenhoogte worden gemaakt met een ceilometer. Dit apparaat stuurt een laser de lucht in en meet het terugverstrooide signaal. Kosten voor een dergelijk apparaat vallen buiten het bereik van weerhobbyisten. Uitleg over wolken.
DAUWPUNT
Dauwpunt is de temperatuur waarbij lucht moet worden afgekoeld om verzadiging te laten optreden. Het dauwpunt is een belangrijke meting die wordt gebruikt om de vorming van dauw, vorst en mist te voorspellen. Als het dauwpunt en de temperatuur dicht bij elkaar liggen in de late namiddag, wanneer de lucht kouder begint te worden, is er waarschijnlijk mist gedurende de nacht. Het dauwpunt is ook een goede indicator van het werkelijke waterdampgehalte van de lucht, in tegenstelling tot de relatieve vochtigheid, waarbij rekening wordt gehouden met de luchttemperatuur. Een hoog dauwpunt geeft een hoog dampgehalte aan; een laag dauwpunt geeft een laag dampgehalte aan. Bovendien duidt een hoog dauwpunt op een grotere kans op regen en zware onweersbuien. U kunt zelfs het dauwpunt gebruiken om de minimale nachttemperatuur te voorspellen. Mits ’s nachts geen fronten of andere veranderingen in het weerpatroon worden verwacht, geeft het dauwpunt van de middag u een idee van welke minimale temperatuur u ’s nachts kunt verwachten.
WARMTE INDEX
De warmte-index is een maat voor het relatieve ongemak als gevolg van gecombineerde warmte met een hoge luchtvochtigheid. Het werd ontwikkeld door R.G. Steadman (1979) en is gebaseerd op fysiologische studies van verdamping van de koeling door de huid voor verschillende combinaties van omgevingstemperatuur en vochtigheid. Naarmate de temperatuur hoger wordt dan 32° C en de luchtvochtigheid boven de 40 procent uitkomt, zijn de omstandigheden rijp voor hittegerelateerde ziektes.
VOCHTIGHEID
Vochtigheid of relatieve vochtigheid meet de hoeveelheid waterdamp in de lucht ten opzichte van de temperatuur. Het is belangrijk bij weer omdat vochtigheid invloed heeft op hoe mensen zich voelen. Een warme, vochtige dag voelt heter, omdat we niet zo effectief kunnen zweten. Een koele, droge dag voelt kouder aan omdat de vochtigheid sneller verdampt.
WEERSTATION
Een weerstation is een plaats met instrumenten en apparatuur om weerswaarnemingen te doen door de atmosferische omstandigheden te bewaken om het weer te bestuderen. Dit weerstation heeft een thermometer voor het meten van de temperatuur; een barometer voor het meten van veranderingen in luchtdruk; een hygrometer voor het meten van vochtigheid; een anemometer voor het meten van windsnelheid en windrichting; een regenmeter voor het meten van neerslag en een UV index meter.
GEVOELSTEMPERATUUR
De gevoelstemperatuur is hoe de temperatuur “aanvoelt” bij mensen en dieren tijdens koud weer. Koude lucht hangt af van het warmteverlies van de blootgestelde huid veroorzaakt door wind en kou. Naarmate de wind stijgt, trekt het warmte uit het lichaam, waardoor de huidtemperatuur en uiteindelijk de interne lichaamstemperatuur dalen. Zodra de temperatuur onder -12° C daalt en de wind toeneemt, zijn de omstandigheden rijp voor koude gerelateerde ziekten. Onder -20° C is elke wind een belangrijke factor in bevriezing en hypothermie (onderkoeling).
MEER INFORMATIE:
Weerwoorden
Kennis & uitleg (KNMI)
Wolken soorten
Klimaat voor kids