Het verschil tussen een bij een hommel en een wesp

Het verschil tussen een bij een hommel en een wesp. Enkele belangrijke verschillen.

het verschil tussen bij een hommel en een wesp

Van de meer dan 1200 vliegende insecten zijn honingbijen, hommels en wespen de bekendste. Mensen raken vaak in de war als het gaat om het identificeren van de verschillen tussen deze insecten. Ze hebben namelijk zowel veel overeenkomsten als verschillen.

Honingbijen zijn sociale insecten die in een kolonie leven. Het is een speciaal soort bij dat als groep samenwerkt om een democratische kolonie te bouwen.

Een hommel is een andere bijensoort die dicht bij de grond leeft. De meeste soorten zijn sociaal en leven in een kolonie. Maar hun kolonies zijn niet zo groot als die van honingbijen.

Een wesp behoort tot de orde vliesvleugeligen en kan zijn prooi steken. Ze hebben een gladde angel die ze herhaaldelijk kunnen gebruiken. Wespen zijn zowel sociaal als solitair.
Gele wespen en horzels zijn de meest bekende wespen. Deze zijn meestal sociaal en leven in een kolonie met een koningin en veel werksters.

Hommels zijn dus voor mensen het meest vriendelijk, gevolgd door de bijen.

Het verschil tussen een bij en een wesp

Uiterlijk
– Bijen: Bijen zijn vaak hariger dan wespen. Dit helpt hen bij het verzamelen van stuifmeel. Ze hebben meestal een gedrongen lichaam met een bruine of zwarte kleur en geelachtige strepen.
– Wespen: Wespen hebben een gladder en slanker lichaam, met felgele en zwarte strepen. Ze hebben ook een opvallend smalle taille tussen hun borst en achterlijf.

Gedrag
– Bijen: Bijen zijn meestal vreedzaam en zullen alleen steken als ze zich bedreigd voelen. Honingbijen sterven na het steken, omdat hun angel in de huid van het slachtoffer blijft steken.

– Wespen: Wespen kunnen agressiever zijn, vooral in de late zomer en vroege herfst wanneer voedsel schaars wordt. Wespen kunnen meerdere keren steken zonder te sterven, omdat hun angel niet achterblijft.

Voeding
– Bijen: Bijen voeden zich voornamelijk met nectar en stuifmeel van bloemen. Honingbijen maken honing van de nectar die ze verzamelen.
– Wespen: Wespen zijn omnivoren en voeden zich met nectar, maar ook met insecten, vlees en zoet voedsel. Ze zijn vaak te vinden rond afval of picknicks op zoek naar suikerrijke voeding.

Nestbouw
– Bijen: Bijen bouwen hun nesten van was, die ze zelf produceren. Honingbijen bouwen honingraten in bijenkorven of holtes in bomen.
– Wespen: Wespen bouwen hun nesten van papierachtig materiaal dat ze maken door houtvezels te kauwen en te mengen met hun speeksel. Deze nesten zijn vaak te vinden in struiken, onder daken of in de grond.

Rol in de natuur
– Bijen: Bijen spelen een cruciale rol in de bestuiving van bloemen en gewassen, wat essentieel is voor de voedselproductie.
– Wespen: Hoewel wespen minder worden gewaardeerd, zijn ze ook nuttig in de natuur. Ze helpen bij het bestrijden van schadelijke insecten door ze te vangen en te voeden aan hun larven.